Plastmed
PLASTMED
ZDROWIE URODA RODZINA
Plastmed Français
Plastmed Nederlands
Plastmed English
Plastmed Polski


Wodzianka - przepis na sporządzenie

Bardzo popularna stała się ostatnio zupa wodzianka która jest regionalną zupą śląską. Głównym składnikiem zupy jest gorąca woda a także czerstwy chleb oraz inne składniki zalewane wodą. Zupę wodziankę przyrządza się bardzo prosto, sama nazwa wskazuje że składa się głównie z wody. Sporządza się ją poprzez zalanie suchego chleba przetrzymanego od dwoch do trzech dni od zakupu w suchym miejscu wywarem rosołowym lub wrzącą wodą przyprawioną bulionem z dodanym czostkiem drobno posiekanym i rozgniecionym z solą. Przed spożyciem dodajemy smalec lub masło. Wodzionka jest też czasami spożywana z bratkartoflami, czyli pieczonymi ziemniaczkami.

Składniki porzebne do przygotowania wodzianki:

  • 4 kromki kilkudniowego suchego chleba
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła lub smalcu sól
  • przyprawa maggi



Aby przygotować wodzionke zagotuj litr wody. Następnie czosnek przeciśnij przez praskę lub drobniutko posiekaj i wymieszaj z solą. Weź chlebuś i pokrój w dużą kostkę. Z kolei przygotowane składniki rozdziel równomiernie do czterech głębokich talerzy, następnie zalej wrzątkiem, potem dodaj tłuszcz (smalec lub masło), przypraw do smaku maggi. Ugotowaną zupę podawaj samą lub z ziemniakami ugotowanymi i odsmażonymi z cebulką.

Wodzionka wykonywana zgodnie z 'tradycyjną recepturą', zawiera boczek pokrojony w kostki, usmażony na patelni, tak żeby powstały skwarki. Czosnek zagniata się z solą, a czerstwy chleb kroi i dokłada czosnek, zalewając wszystko skwarkami z tłuszczem, a następnie gorącą wodą.

W Niemczech znana jest jako Wassersuppe (Wasser - woda i Suppe - zupa), jednak nie jest to zupa o dokładnie tej samej recepturze.

Wodzianka, z jej oryginalnym smakiem i aromatem, zdobyła serca wielu miłośników zup na całym świecie. Jednak świat kulinarny pełen jest różnorodnych smaków i inspirujących połączeń, które równie dobrze mogą zadowolić podniebienia. Zapraszamy do odkrywania innych zup, które swoimi unikalnymi składnikami i smakami wprowadzą was w kulinarną odyseję.

Rosół z kury z kluskami

To klasyczne danie, które przypomina o domowym cieple i tradycyjnych smakach. Rosół z kury z dodatkiem klusek to propozycja dla tych, którzy cenią sobie prostotę i harmonię smaków. Soczyste kawałki kurczaka, delikatne kluski, a całość zalana aromatycznym bulionem - to zupa, która potrafi rozgrzać i zaspokoić głód.

Zupa pomidorowa z ryżem

Zupa pomidorowa to klasyka, ale dodatek ryżu nadaje jej zupełnie nowy wymiar. Konsystencja ryżu doskonale komponuje się z gęstością pomidorowego bulionu, tworząc zupę pełną smaku i konsystencji. Dodatek warzyw, ziół i ewentualnie odrobiny śmietany nadaje tej zupie wyjątkowego charakteru.

Zupa minestrone

Prosto zza włoskich Alp przybywa do nas aromatyczna zupa minestrone. Bogactwo warzyw, makaronu, fasoli i pomidorów łączy się w tej zupie w harmonijną całość. To prawdziwy festiwal smaków, gdzie każdy składnik odgrywa swoją rolę, tworząc jednocześnie lekki i sycący posiłek.

Zupa krem z kalafiora

Dla miłośników kremowych konsystencji zupa krem z kalafiora to prawdziwy hit. Delikatność kalafiora, ugotowanego do perfekcji, łączy się z gładkością śmietany, tworząc zupę o jedwabistej fakturze. Dodatek prażonych orzechów włoskich lub pestek dyni nadaje dodatkowego smaku.

Zupa Pho

Podróżujemy teraz do Wietnamu, by skosztować aromatycznej zupy Pho. Bazująca na bulionie z wołowiny, przyprawiona imbirem, kolendrą i sosem rybnym, ta zupa to połączenie intensywności smaków i aromatów. Dodatek cienkich plastrów mięsa, makaronu ryżowego i świeżych ziół sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta smaków.

Zupa dyniowa z cynamonem

Zbliżając się do słodszych smaków, zupa dyniowa z cynamonem to wyborna propozycja na chłodniejsze dni. Delikatność dyni, doprawiona cynamonem i imbirem, tworzy zupę o unikalnym, rozgrzewającym charakterze. Ewentualne dodatki, takie jak prażone pestki dyni czy krople śmietany, podkreślą jej smakowy bogactwo.

Zupa Tom Kha Kai

Przenieśmy się do Tajlandii, by skosztować zupy Tom Kha Kai. Bazująca na mleku kokosowym, z dodatkiem kurczaka, trawy cytrynowej i galangalu, ta zupa to prawdziwy taniec smaków. Słodko-kwaśny posmak, wzbogacony aromatycznymi przyprawami, robi wrażenie już od pierwszego łyku.

Choć wodzianka z pewnością ma swoje niezapomniane miejsce w kulinariach, warto czasem zanurzyć się w różnorodność kulinarnego świata i spróbować innych zup. Od tradycyjnych dań po egzotyczne smaki, świat zup jest pełen niespodzianek i doznań smakowych. Odkryjcie nowe aromaty i bawcie się smakami, tworząc kulinarną odyseję na waszym talerzu. Smacznego!



2006 plastmed.pl
Osoby online: 61
Zdrowie, ile Cię trzeba cenić ten tylko się dowie, kto Cię stracił ...