ZDROWIE URODA RODZINA

Sekrety soku pomarańczowego

Jak podają badanią naukowe picie soku pomarańczowego zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę oraz łagodzi jej objawy w trakcie trwania choroby. Na zachorowanie osteoporozą narażeni ludzie po 60 roku życia. Jest to związane m.in. z obniżeniem produkcji estrogenów u kobiet i testosteronu u mężczyzn. Badania przeprowadzono na wykastrowanych szczurach, które podobnie jak starsi mężczyźni, produkowały mniej testosteronu. Przez blisko dwa miesiące, dwóm grupom gryzoni podawano do picia sok pomarańczowy lub grejpfrutowy, natomiast trzecia pozostawała przy dotychczasowej diecie. Po czasie wykonano badania na gęstość kości. Okazało się, że szczurom, którym tych soków nie podawano, znacznie spadła gęstość kości. Podczas gdy u tych, które sok piły, zatrzymała się na prawidłowym poziomie. Naukowcy wysnuli wniosek, iż picie soku z cytrusów może skutecznie uchronić starszych ludzi przez osteoporozą. Zastrzegli jednak, że wiele leków nie można łączyć z sokiem grejpfrutowym, dlatego zanim sięgną oni po sok grejpfrutowy, muszą zasięgnąć porady lekarza.

Sok pomarańczowy bogaty w witaminę C jest dostępny cały rok, niemal w każdym miejscu na świecie. Świeży otrzymywany mechanicznie, przez wyciskanie owoców; zachowuje barwę, smak i aromat świeżego owocu; niczego się do niego nie dodaje i nic mu się nie odejmuje; ma największą wartość odżywczą, zawiera cząstki i drobiny owocu bogate w błonnik i bioflawonoidy; szybko się psuje.
Pasteryzowany otrzymywany przez rozcieńczenie koncentratu soku wodą i dodatkami; zachowuje 1/3 witamin soku wyjściowego; dodatek cukru i witaminy C zachowuje kolor i intensywność aromatu; na litr soku pasteryzowanego dodaje się 15 g cukru, bez uwzględnienia tego w składzie; utrwalany termicznie.
Nektar otrzymywany przez dodanie do soku zagęszczonego wody, cukru (100 g na litr) i dodatków chemicznych (m.in. konserwantów); nektar musi zawierać od 25 do 50% soku lub przecieru.
Napój produkowany na bazie wody z dodatkiem soku, barwników, aromatów i innych substancji.

Sok pomarańczowy u niektórych osób nawet niewielka ilość soku może wywołać reakcję alergiczną: świąd, pokrzywkę, zapalenie skóry lub biegunkę. Uczulająco mogą działać zawarte w owocu olejki eteryczne i pozostałości chemikaliów, stosowanych do ochrony plantacji owoców. Niepożądaną reakcję nietolerancji (bóle brzucha, wzdęcia, biegunka) może też wywołać fruktoza, jeżeli twój organizm nie wytwarza dostatecznej ilości enzymów, niezbędnych do jej trawienia.

Sok pomarańczowy nie zawiera niezbędnej ilości wszystkich składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowej pracy organizmu. Praktycznie nie zawiera białka, jest ubogi w błonnik, brak w nim też niektórych ważnych witamin i minerałów. Poza tym, jest dość kaloryczny. Gdy podczas upalnego lata zaspokajasz pragnienie głównie pomarańczowym sokiem, twoja szczupła talia może być zagrożona! W litrze tego soku jest 100 g cukru, czyli dodatkowe 400 kcal. Jeśli nie spalisz tego w ruchu, ta energia zostanie zmagazynowana w postaci tłuszczu.

Sok pomarańczowy można pić przy zatruciu pokarmowym. Sok pomarańczowy jest dobrym źródłem potasu, którego zaczyna ci bardzo szybko brakować, gdy masz wymioty lub biegunkę. Pijąc sok, dostarczasz też sobie łatwo przyswajalnego cukru, będącego wysokowydajnym źródłem energii dla mózgu i mięśni. By nie obciążać przewodu pokarmowego zbyt dużą ilością cukru, co może wywołać zgagę i pieczenie, pij sok rozcieńczony wodą w stosunku 1:1.

Do wyciśnięcia soku wybieraj do tego owoce niezbyt duże, z cienką skórką i pestkami. Zimą najlepszą odmianą "sokową" jest Jaffa, pochodząca z Hiszpanii lub Izraela. Wiosną i na początku lata szukaj pomarańczy pochodzących z Hiszpanii, sprzedawanych pod nazwą Walencja. Warto wiedzieć, że zimą pomarańcze mają więcej witaminy C niż latem, a wiosną są zasobniejsze w błonnik i biologicznie cenne związki: bioflawonoidy.

Świeżo wyciśnięty sok, wypij natychmiast, przechowywanie go w lodówce oznacza stratę witamin i drogocennych enzymów w ciągu 6-8 godzin; sok w kartoniku po otwarciu należy wypić w ciągu 24 godzin, po tym czasie mogą rozwinąć się w nim pleśnie i drobnoustroje.

2006 plastmed.pl
Osoby online: 4
Zdrowie ile Cię trzeba cenić ten tylko się dowie co Cię stracił...