ZDROWIE URODA RODZINA

Uwaga na cholersterol

Jak pokazuja badania zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi ma co czwarty dorosły Polak, a 70% jest narażonych na miażdżycę. U każdej z tych osób istnieje ryzyko, że blaszki miażdżycowe mogą zamknąć światło tętnicy, co doprowadza do bólu wieńcowego, udaru mózgu czy zawału serca.

Nadmierne stężenie cholesterolu we krwi nie jest jedynym czynnikiem sprawczym miażdżycy układu sercowo-naczyniowego, a przebieg procesu jest wielowątkowy i złożony.

Nie mniej jednak należy pamiętać ,że głównym czynnikiem sprzyjającym podwyższeniu poziomu cholesterolu jest bogatotłuszczowe i bogatocholesterolowe jedzenie, które niestety najczęściej trafia na nasz stół.

Szczególnie szkodliwe są tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, ponieważ dostarczają (w dużej ilości) obu tych substancji i zawierają dwukrotnie większą liczbę kalorii, niż równoważna masa pokarmowa białka czy skrobi.

Najbardziej niebezpieczny dla zdrowia jest cholesterol wchodzący w skład lipoprotein (ciał tłuszczowatych krwi) oznaczony symbolem LDL. Jest to tzw. "zły" cholesterol.

Gdyż jego cząsteczki łatwo przenikają do tętnic, gdzie odkładane są na ścianach naczyń i zapoczątkowują proces miażdżycy.

We krwi znajduje się także tzw. "dobry" cholesterol, oznaczony symbolem HDL, który chroni ściany tętnic przed rozwojem miażdżycy.

Prawidłowe, pożądane wartości poziomu:

cholesterolu ogólnego -CT<200mg%(5,2 mmol/l)
cholesterolu "złego" -LDL<100 mg%(2,6 mmol/l)
cholesterolu "dobrego" -HDL>35 mg%()
-triglicerydów<150mg% (1,7 mmol/l)

Każda osoba, która ukończyła 20-sty rok życia, powinna co pięć lat wykonać badanie cholesterolu całkowitego we krwi CT. Osoby starsze, a szczególnie chore na cukrzycę, powinny je wykonać odpowiednio częściej.

Zdanie żywieniowców, cholesterol zwiększają nam bekony, kiełbasy, mięso, a szczególnie przetwory wieprzowe, smalec, masło, sery o wysokiej zawartości tłuszczu, jaja, podroby, garmaż, majonez.

Szczególnie niebezpieczne są typowe dla polskiej kuchni ciężkie sosy i zupy, posiłki smażone, pieczone i odgrzewane.

Dieta ograniczanie cholesterolu

Dieta cukrzycowa i przeciw-miażdżycowa (najczęściej pokrywają się ze sobą) nie przewiduje jedzenia typu "fast food" np: hot-dogi, hamburgery, chipsy, frytki, zapiekanki, pizze.

Podstawową metodą obniżania poziomu cholesterolu i triglicerydów jest racjonalne odżywianie oraz wysiłek fizyczny.

Leki przeciw-miażdżycowe zalecane są tylko tym osobom, którym nie pomogła zmiana trybu życia.

Wieloletnie badania wykazały ponad wszelką wątpliwość, że dieta niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, umiarkowany wysiłek fizyczny, zaprzestanie palenia papierosów oraz eliminacja stresu, a także kontrola ciśnienia tętniczego powodują znaczny spadek cholesterolu całkowitego i LDL, a w konsekwencji poprawę stanu zagrożonych tętnic wieńcowych.

Już od dawna lekarze zalecają model żywienia wzorowany na diecie śródziemnomorskiej, bogatej w warzywa, owoce, tłuszcze roślinne i ryby.

Korzystna kombinacja kwasów tłuszczowych w oliwie z oliwek działa przeciw miażdżycowo.

Efekty zmian

Roczny wskaźnik zawałów serca w Polsce nadal jest wysoki, w ostatnim 10-leciu uległ znaczącemu ograniczeniu.

Największy wpływ miała na to zmiana sposobu odżywiania się.

Ceny produktów roślinnych relatywnie zmalały i dostępne stały się owoce południowe. Ożywienie uprawy polskich owoców i warzyw spowodowało wzrost ich konsumpcji.

Okazało się także, że przewaga tłuszczów roślinnych w diecie jest bardzo skutecznym sposobem ochrony przed choroba wieńcową serca, także u cukrzyków.

Pomimo tych korzystnych zmian nadal odnotowujemy dużą liczbę przedwczesnych zgonów osób młodych i w średnim wieku.

2006 plastmed.pl
Osoby online: 2
Zdrowie ile Cię trzeba cenić ten tylko się dowie co Cię stracił...